Saturday, 21 September 2013

Khasiat Kacang Soya

Kacang soya  memang banyak khasiatnya.. Selain diproses untuk membuat minuman, soya juga boleh dibuat tauhu, kicap dan jugak tempe...

Pokok kacang soya yang berasal daripada spesis Glycine max dalam keluarga Leguminosae ini biasanya tumbuh rendang setinggi dua meter dan mengeluarkan bunga putih atau ungu.

Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin dan zat galian. kandungan kolestrol yang rendah dalam makanan yang diproses daripada kacang soya membantu menghindarkan penyakit jantung dan kencing manis.




KACANG SOYA KAYA PROTEIN

-Protein : unsur pemakanan yang penting untuk membina dan memperbaiki tisu badan, rambut, kuku hingga membentuk otot pada badan

-Salah satu sumber protein : Makanan yang berasaskan soya (boleh memberikan tenaga yang mencukupi kerana ia dapat membekalkan tenaga yang diperlukan).

Protein dari bahan makanan berasaskan kacang soya dapat membantu pertumbuhan badan apabila ia dapat menghasilkan unit-unit kecil yang dinamakan asid amino.


Apabila protein masuk ke dalam badan, protein akan dihancurkan menjadi asid amino. Hasil itu akan diserap melalui saluran darah dan menghantar ke tempat yang memerlukannya.


Protein penting dalam mengekalkan kesihatan tubuh badan agar kita sentiasa segar dan cantik. Hal ini kerana protein ialah pemangkin kepada bahan kimia dalam badan.

Ia juga membantu menghalang jangkitan pada badan, dan menjadi bahan yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan. Dalam badan protein membekalkan 4 kalori tenaga per gram.

Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya.

Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses). Bijirin bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya kuinoa.

Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte) merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China. Di setengah negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu hidangan harus ketika waktu makan. Di sebelah barat ia dijadikan satu bahan minuman gantian kepada sesiapa yang tidak boleh meminum susu lembu. Sumber : wikipedia Bahasa Melayu

banyak penemuan saintifik yang positif membuktikan bahawa kacang soya dan protein soya boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa mendatangkan kesan yang sampingan yang memudaratkan.



Di antara kebaikan yang disumbangkan oleh kacang soya dan protein soya adalah seperti berikut:-

1 . Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.

2 . Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.

3 . Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.

4. Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.

5 . Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

6 . Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser dan jantung.

7 . Mudah dicerna mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal tenaga.

8. Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.

9. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.

10. Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.

11. Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.

12. Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit.

13. Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan dapat diperlahankan.

14. Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada kanser kolon.

Download ke Mobile Khasiat Kacang Soya pdf



No comments:

Post a Comment