Kacang soya memang
banyak khasiatnya.. Selain diproses untuk membuat minuman, soya juga boleh
dibuat tauhu, kicap dan jugak tempe...
Pokok kacang soya yang berasal daripada spesis Glycine max
dalam keluarga Leguminosae ini biasanya tumbuh rendang setinggi dua meter dan
mengeluarkan bunga putih atau ungu.
Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin dan
zat galian. kandungan kolestrol yang rendah dalam makanan yang diproses
daripada kacang soya membantu menghindarkan penyakit jantung dan kencing manis.
KACANG SOYA KAYA PROTEIN
-Protein : unsur pemakanan yang penting untuk membina dan
memperbaiki tisu badan, rambut, kuku hingga membentuk otot pada badan
-Salah satu sumber protein : Makanan yang berasaskan soya
(boleh memberikan tenaga yang mencukupi kerana ia dapat membekalkan tenaga yang
diperlukan).
Protein dari bahan makanan berasaskan kacang soya dapat
membantu pertumbuhan badan apabila ia dapat menghasilkan unit-unit kecil yang
dinamakan asid amino.
Apabila protein masuk ke dalam badan, protein akan
dihancurkan menjadi asid amino. Hasil itu akan diserap melalui saluran darah
dan menghantar ke tempat yang memerlukannya.
Protein penting dalam mengekalkan kesihatan tubuh badan agar
kita sentiasa segar dan cantik. Hal ini kerana protein ialah pemangkin kepada
bahan kimia dalam badan.
Ia juga membantu menghalang jangkitan pada badan, dan
menjadi bahan yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan. Dalam badan
protein membekalkan 4 kalori tenaga per gram.
Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh,
protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang
diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi
menghasilkannya.
Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan
pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji
legum lain (pulses). Bijirin bukan legum yang lain mempunyai profil yang
setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya
kuinoa.
Air kacang soya (juga susu soya atau Itali: soia latte)
merupakan satu minuman dari kacang soya yang asalnya dari China. Di setengah
negara-negara Asia, minuman ini merupakan satu kebiasaan dan dijadikan satu
hidangan harus ketika waktu makan. Di sebelah barat ia dijadikan satu bahan
minuman gantian kepada sesiapa yang tidak boleh meminum susu lembu. Sumber :
wikipedia Bahasa Melayu
banyak penemuan saintifik yang positif membuktikan bahawa
kacang soya dan protein soya boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa
mendatangkan kesan yang sampingan yang memudaratkan.
Di antara kebaikan yang disumbangkan oleh kacang soya dan
protein soya adalah seperti berikut:-
1 . Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah
daripada daging, susu atau telur.
2 . Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang
soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu
ada 3 kali lebih daripada telur.
3 . Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium,
sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
4. Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
5 . Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang
mempunyai alahan terhadap susu lembu.
6 . Protien soya boleh mengurangakn risiko penyakit kanser
dan jantung.
7 . Mudah dicerna mengandungi semua asid amino yang
diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekal
tenaga.
8. Sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
9. Mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan
protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis.
10. Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui
pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana
tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.
11. Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan
kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim,
memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan
kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.
12. Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah,
menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan,
mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan
dan mencegah pigmentasi kulit.
13. Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid
folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan
protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain
itu, proses penuaan dapat diperlahankan.
14. Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya
memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam
usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada kanser kolon.
Download ke Mobile Khasiat Kacang Soya pdf
No comments:
Post a Comment